Raziskovanje gradu Grofa Drakule in gradu Peles ter ogled saksonskega mesta Brasov

Zjutraj pospraviva šotor in se pogovoriva kje bova danes spala ter kaj si bova danes pogledala. Danes si bova ogledala dva zanimiva gradova, prvi na najinem spisku je grad Bran, kjer je bil posnet film o grofu Drakuli. Romuni so se na pravi način lotili trženja zgodbe o grofu Drakuli, saj je sedaj zgodba poznana daleč naokoli. Ob prihodu v mesto Bran že takoj iz ceste vidiva mogočni grad v katerem se nahaja muzej. Midva se sicer za notranjost gradu ne odločiva, saj bi poleg nakupa dveh vstopnic, ki staneta skupaj 7 eur, morala odšteti še enkrat toliko za fotoaprat. Pod gradom se nahaja malo večja tržnica, kjer ponujajo različne tipične domače romunske izdelke.
Po ogledu Brana sva v dilemi ali se zapeljati dvesto kilometrov izven poti do Sinaie kjer se nahaja grad Peles, ali pa se peljati kar do mesta Brashov. Odločiva se, da se bova zapeljalala do Sinaie in čeprav sva grad prvotno nameravala izpustiti lahko rečem, da se je na koncu izplačalo narediti toliko dodatnih kilometrov, ker je grad res čudovit. Grad Peles je služil kot poletna rezidenca Romunskega kralja in je eden izmed najlepših gradov v Evropi, saj s svojo arhitekturo in notranjostjo privablja obiskovalce iz celega sveta. Grad niti ni toliko star, saj je bil zgrajen pred komaj 150 leti, v njem se nahaja muzej, kjer je na ogled zelo bogata zbirka najrazličnejših eksponatov, zbirka orožja, kraljeva knjižnica... Slikanje v gradu je prepovedano, razen če prej kupimo dovolilnico. Po ogledu gradu se sprehodiva nazaj do centra mesta, ki je res lepo urejen.
Pod do mesta Brasov (Brašev) ob opazovanju okolice bliskovito mine in že se znajdeva v tako imenovanem Romunskem Hollywood-u. Prenočišče sva si zjutraj rezervirala preko bookinga, vzela pa sva najcenejše sobo v Main Square. Nad rezerviranim prenočiščem sva bila resnično navdušena, saj se hostel nahaja čisto na glavnem trgu in le streljaj stran od znamenite črne katedrale, sobe so čiste, velike, moderno opremljene, v njej pa se nahaja tudi večji hladilnik.


Nočni pogled iz najine sobe
Mesto Brasov predvsem stari del mesta daje videz starega saksonskega mesta z velikim trgom Piata Sfatului iz katerega se vijejo pisane tlakovane ulice, kjer je polno restavracij, boemskih kavarn in trgovin.  Mesto si je zaradi znamenitega napisa na vrhu hriba, ki je podoben tistemu v Hollywoodu prislužul naziv Romunski Hollywood.
Na obroju velikega glavnega trga se nahaja resnično ogromna in veličasna črna katedrala. Črna katedrala v resnici ni črna, saj si je ta naziv pridobila po požaru, ki je v času avstrijske okupacije zajel mesto leta 1689.  Katedrala spada med najlepše katedrale, ki se nahajajo med Dunajem in Istanbulom, gradili pa so jo dolgih sto let. Katedrala pa ni poznana samo po svojem mogočnem izgledu, ampak tudi po 4000 orglah, ki so največje v JV Evropi.
Črna katedrala
Mnogo ljudi tudi bivanje v mestu izkoristijo kot izhodišče za smučanje v bližini smučarskega centa Poiana Brasov ali pa se odpravijo na treking v nacinalni park  Piatra Craiului.

Soba Main Square 25 €
2x pica + pijača 12 €

V šoli še k pouku kličejo kar z navadnim zvonem, ki ga je učiteljica imela v rokah
Fasada??? Na nek na ja. Čez staro fasado, dajo blago, ki spominja na novo fasado
Tržnica na glavnem trgu v Brasov-u
Tipična Romunska vas









Raziskovanje gradu Grofa Drakule in gradu Peles ter ogled saksonskega mesta Brasov Raziskovanje gradu Grofa Drakule in gradu Peles ter ogled saksonskega mesta Brasov Reviewed by Unknown on 13:32:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.