Smrt kralja na Tajskem in kaj to pomeni za turiste

Tajska je čudovita dežela, kjer vlada kralj. Vsi, ki smo kdaj potovali po Tajski, vemo, da Tajci izredno spoštujejo svojo kraljevino ter da zelo cenijo svojega kralja. Med najinim lansko letnim potovanjem po Tajski sva lahko opazila kako so ljudje predani kralju, saj imajo po mestu veliko obcestnih tabel s sliko kralja, med čakanjem na vlak na postaji, smo morali, ko je začela igrati glasba vstati, saj smo se s tem poklonili kralju, najbolj žaljivo pa je, če tudi pomotoma stopiš na kovanec, kjer je narisan kralj. 

Da se vrnem na bistvo objave... Včeraj 13.10.2016 je kot strela iz jasnega odjeknila tragična novica, da je kralj Tajske Buhumibol Adulyadey po svojem sedemdeset letnem vladanju in v svojem 88 letu starosti umrl. Čeprav se je zadnje čase potihoma pričakovalo, da slej kot prej lahko smrt kralja pričakujejo, se pa kljub temu ni vedelo ali bo to kmalu ali čez nekaj mesecev. Ker kot sem že omenila so Tajci izredno usmerjeni v svojo kraljevino in svojega kralja, se ob tem poraja pomembno vprašanje kako bo vse skupaj vplivalo na turiste. Malo sem pobrskala po spletu in si na podlagi informacij ustvarila mnenje kako in kaj lahko pričakujemo v tem obdobju žalovanja. Po smrti kralja je menda začasno oblast prevzel premier, ki je narod nagovoril, da bo vodil kar se le da najboljše. 

Največje vprašanje je, če je iz vidika turista sploh smiselno potovanje v tem času na Tajsko, glede na to, da cela država žaluje. Na večih straneh sem zasledila, da je večina znamenitostih v glavnem mestu Bangkok odprtih (Floating Market, Ayutthaya, ostale zgodovinske znamenitosti, most na reki Kwai, nakupovalni centri, Lumpini park itd...), izjemoma je zaprt Gradn Palace in tempelj Bude. Nemoteno so odprte trgovine, hoteli in restavracije, prav tako pa nemoteno poteka ves javni promet (bus, vlak, letalo, taksiji itd.). 

Če potujemo na Tajsko je priporočljivo, da sprejmemo njihovo žalovanje in se poskusimo prilagoditi danim okoliščinam, da preveč ne izstopamo v javnosti. Tajci v znak žalovanja nosijo črna ali bela oblačila, kar naj bi v znak spoštovanja nosili tudi turisti. Če pa že ne, naj vsaj nebi nosili kakšnih preveč pisanih oblačil.

Z objavo bloga sem dobila še nekaj informacij glede obiska Tajske in sicer, da so za en mesec prepovedali kakršna koli praznovanja. Zaradi žalovanja so bili odpovedani tudi nekateri večji javni dogodki (colour run). Zaprti so tudi nekateri priljubljeni lokali, oziroma nekateri obratujejo, vendar brez glasne glasbe. Vse skupaj dobro spremljajo policaji, da se ne krši pravil. Najbolj znana žurerska ulica Khao San Road je prazna.

Na podlagi zapisanega, vsaj iz mojega vidika jaz ne vidim razloga, da se zaradi situacije na Tajsko nebi odpravili, saj razen nekaterih določenih znamenitostih vse ostalo poteka normalno. 
Grad Palace je v času žalovanja za turiste zaprt






Smrt kralja na Tajskem in kaj to pomeni za turiste Smrt kralja na Tajskem in kaj to pomeni za turiste Reviewed by Unknown on 10:15:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.