Ogled mesta Sibiu in najlepša panoramska cesta Transfagarash



Končno je danes na vrsti tisto kar sem komaj čakala, da si na najinem roadtripu po Romuniji pogledava – Transfagarash. Zjutraj pospraviva šotor in se odpraviva na ogled pisanega mesta Sibiu, katerega v Lonely Planetu uvrščajo v sam vrh mest v Romuniji. Sibiu je očarljivo mesto, kjer v labirintu tlakovanih ulic in baročnih trgov človek kar pozabi na čas. Sibiu ne pravijo zastonj kulturni biser Romunije, saj je bil leta 2007 izglasovan za Evropsko prestolnico kulture, v mestu pa je čutiti pravi podjetniški duh, saj je bila prav v Sibiu ustanovljena prva bolnica, šola, knjižnica in lekarna.

Raziskovanje Sibiu začneva v središču starega mestnega jedra na trgu Piata Mare, od koder se je najlažje podati na raziskovanje mesta. V bližnji okolici omenjenega trga se nahaja kar nekaj znamenitosti, kot so sam ogromen trg, cerkev Council tower, zgodovinski muzej, umetnostna galerija, muzej farmacije itd… Po sprehajanju po mestu na strehah opaziva tudi nekakšna manjša okna, ki spominjajo na oči, katere so tudi znamenitost oziroma prepoznavni znak mesta. 
Po ogledu mesta se odpraviva proti nama najbolj željeni znamenitosti v Romuniji, najlepši panoramski cesti Transfagarash. Pot naju vodi čez pisane vasice, med potjo tudi srečava čredo ovac, ki se prosto sprehajajo ob cesti. Usmerjena sva proti mestu Fagarash, malo pred njim pa zavijeva na precej slavno in opevano panoramsko cesto Transfagarash, ki precej spominja na naš gorski prelaz Vršič.
 
Gorovje Fagaras leži v južnih Karpatih, po njem pa poteka druga najvišja cesta v Romuniji (najvišji je Transalpina), saj se cesta dvigne vse tja do 2034 metrov nadmorske višine, okoli nje pa se dviguje kar osem vrhov, višjih od 2500 metrov. Cesta s svojimi 100 kilometri povezuje mesti Sibiu in Pitesti, ter zgodovinski pokrajini Transilvanijo in Vlaško. Pot čez prelaz Transfagarash je najbolje odvoziti iz kraja Sibiu, zaradi hudih zim in visoke nadmorske višine pa je cesta od konca oktobra do sredine maja zaprta. 


Panoramska cesta Transfagarash road je bila zgrajena med letom 1970 in 1974 po ukazu diktatorja Nicolaea Ceausescu, ki je želel imeti hiter dostop vojske čez gore, če bi sovjetska zveza želela napasti Romunijo. 

Najbolj vrhunski del je severni del magistrale, ki poteka iz mesta Sibiu, ki se vije vse do vrha jezera Balea. Septembra 2009 so tukaj posneli legendarno avtomobilistično oddajo Top Gear in prelaz razglasili za najboljšo panoramsko cesto na svetu. Mislim, da je cesta Transfagarash ena izmed najbolj znanih in obiskanih znamenitosti v Romuniji, saj jo prevozi mnogo turistov, tako z motorji, kolesi in avtomobili. Deli gorovja so se znašli tudi v nekaterih delih filmov, kot je Gospodar prstanov. Na vrhu prelaza je predel, kjer so ledeniška jezera, zraven pa so koče, kjer lahko tudi prespimo. Vsako zimo zgradijo tudi snežni hotel, v katerem lahko tudi prespimo, na vrh pa se iz doline pozimi odpravimo s gondolo. 

Na vrhu prelaza je pred vhodom v tunel parkirišče kjer pustiva avto in se mimo stojnic, kjer prodajajo vse od domačih salam, sira, kuhane koruze itd., odpraviva na razgledno točko od koder se najbolje vidi celotna Transfagarash magistrala. Tokrat temu ni tako, saj se kar naenkrat prične iz doline valiti gosta megla, da niti do prvega ovinka ne vidiva. Odločiva se, da kljub nizki temperaturi še malo počakava, a brez uspeha, saj tudi ko se je megla vsaj malo razkadila, se je čez par sekund iz doline ponovno pričel valiti nov val goste megle. Po dvajsetih minutah čakanja sva zaradi nizke temperature malo premražena in se raje odpraviva nazaj proti avtu. Na drugo stran pridemo čez predor, na drugi strani pa sonce in niti sledu o kakšni megli. 


Počasi se spuščava v dolino in opazujeva čudovito naravo, ki se počasi že oddeva v jesenske barve. Del poti poteka tudi ob večjem jezeru, ki pa ni turistično naravnan, razen ob predelu kjer se nahaja res ogromen jez. 

Prenočišče si poiščeva v kraju Cortea de Arges, kjer predno poiščeva kamp, v Lidlu odpraviva malo večji nakup. Kamp najdeva par kilometrov iz mesta in sicer kamp Arges, ki je manjši, čist in lepo urejen kamp, v souporabi pa je navoljo tudi kuhinja.

Kamp Arges - Luncilor 80h, 115300

Kamp Arges 50 lei (11,30€)
Parkiranje Transfagarash 5 lei/1 ura



 

 









 


Ogled mesta Sibiu in najlepša panoramska cesta Transfagarash Ogled mesta Sibiu in najlepša panoramska cesta Transfagarash Reviewed by Unknown on 10:18:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.