Rudnik soli v Turdi

Zjutraj pospraviva svoj ''bazni'' kamp in se v Cluj Napoci odpraviva poiskati mehanika, saj je bila možnost, da nama nekje na poti gre mikro jermen, saj je bil že malo načet. Ker imava pred sabo še dobrih 2000 kilometrov in to po podeželskih cestah, rajši preventivno mikro jermen tudi zamenjava. Mehanika najdeva kar na pooblaščenem Opel servisu, kjer se res potrudijo in kar iz druge trgovine naročijo nov jermen, da ne rabiva čakati na popravilo do naslednjega dne. Po dobri uri in pol čakanja na servisu se le odpraviva proti Turdi, kjer si ogledava rudnik soli. 

V rudniku soli v Turdi so več kot 250 let izkopavali sol, sedaj pa je rudnik spremenjen v pravi mali zabaviščni park. Pod do rudnika je dobro označena z tablami, katerim slediva in te naju pripeljejo na stranski turistični vhod, kjer kupiva karti za rudnik. S seboj vzameva jopico in vstopiva v rov, kjer se na stenah nahajajo slani kapniki. Precej hitro ugotovim, da kratke hlače niso ravno primerne za obisk rudnika, saj je v rudniku ves čas med 10 in 12 stopinj. Tokrat ustrezno oblečena se ponovno odpraviva v rudnik, čigar pot do njega poteka po dooolgem rovu. Na koncu rudnika se nahaja res oooogrooomna dvorana, ki je globoko pod nami. Dol se lahko odpravimo z dvigalom, ali pa se 26 nadstropij nižje odpravimo kar po stopnicah. Čeprav naju je že kar pošteno zeblo in bi se po stopnicah fajn ogrela, vseeno izbereva prvo opcijo in se dol odpeljeva z dvigalom.


Spodaj v dvorani je pravi mali zabaviščni park, saj so dvorano priredili za razne ''športne'' aktivnosti, saj ljudje igrajo golf, biljard, namizni tenis, lahko pa se celo peljemo z vrtiljakom ali pa z čolnom. Še 13 nadstropij nižje se nahaja manjše slano jezero, po katerem se lahko peljemo s čolnom. Seveda se nad idejo hitro navdušiva in že sediva v precej malem čolnu z vesli. Predno vstopimo v dvorano je na ogled še nekaj rovov kjer kopljejo sol in urejena manjša dvorana, kjer asmatiki preživljajo štiri ure dnevno, saj rudniška klima blagodejno vpliva na dihala.

Po uri in pol preživetega časa v dvorani naju že kar zebe, zato se po dolgem rovu odpraviva nazaj proti avtu. Iz mrzlega rova stopiva na vroče sonce, kjer naju sonce prijetno greje.

V želodčkih nama že tudi pošteno kruli, zato poiščeva restavracijo, katero najdeva v centru Turde in sicer Total Gril - Teraso, ki se nahaja nasproti nakupovalnega centra. Restavracija ponuja pestro ponudbo mesa in ostalih dobrot, za dve pivi in dve porciji s solato pa odštejeva celih 7 eurov.


Danes imava tudi v planu, da prespiva v kampu zato si nekaj kilometrov iz mesta Sibiu poiščeva kamp. Kamp Ananas je relativno lep in urejen kamp, s čistimi wc-ji, ampak se nahaja 15 kilometrov od mesta Sibiu. V kamp prispeva že tik pred temo, zato sva vesela, da že najino bivališče stoji že v treh sekundah. Nekaj še na hitro pojeva in se odpraviva spat.

Rudnik Turta / 9 eur za dve osebi
Izposoja čolna 20 minut / 2,5 eur
Kamp Ananas / 10 eur za dve osebi

Camping Ananas Sibiu - Pinului, 555301 Cisnadioara bei Sibiu

 










Rudnik soli v Turdi Rudnik soli v Turdi Reviewed by Unknown on 05:19:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.