Soteska Vintgar - pozimi

Sotesko Vintgar sem obiskala dvakrat, enkrat v poletnih mesecih, drugič v zimskem času, ko je bil le ta zaprt. Takrat je v soteski čisto druga zgodba, kot poleti, ko se povsod tare obiskovalcev. Pozimi je dosti mostov in poti uničenih, zato večji del poti sploh ni prehoden.
Soteska Blejski Vintgar leđi v bližini Gorij, to je približno 4 km iz Bleda, od koder je dobro označena pot do soteske. Vintgar sta leta 1891 odkrila gorjanski župan Jakob Žumer ter fotograf Benedikt Lergeterporer. Med svojim raziskovanjem sta odkrila to čudovito sotesko, ki so jo zaradi vseh naravnih lepot, ki jih ponuja, leta 1893 uredili ter odprli za oglede. Soteska Vintgar je dolga 1600 metrov, med potjo pa nas spremlja reka Radovna, ki nam ponuja čudovite slapove, tulmune in brzice. Pot nas vodi čez mostove, mimi t.i. Žumrovih galerij, pot pa končamo nad mostom, pod katerim pada 26 m visok slap Šum. Pri slapu se lahko okrepčamo ter se nato vrnemo po isti poti nazaj. 

Vintgar ponuja ogromno naravnih lepot, zato ni čudno, da ga vsako leto obišče vedno več ljudi, ter je tudi ena izmed pomembnejših turističnih zanimivosti pri nas. Par let nazaj so tudi v dolini priredili prvenstvo v wakebordanju v soteski.


Pot skozi Vintgar poteka skozi urejeno pot čez mostove in galerije. Pot ni zahtevna, vendar kljub pritrdilnem odgovoru pri prodajalcu kart, odsvetujem sprehod z vozičkom. Pot je ponekod zelo ozka, vmes so tudi stopnice, ter veliko ljudi, ki po isti poti hodijo v drugo smer.
Soteska Vintgar - pozimi Soteska Vintgar - pozimi Reviewed by Unknown on 04:13:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.