Ideja za Balkan Trip

Balkan trip je bilo najino bolj kot ne prvo pravo potovanje, na katerega sva se podala sama. Ideja se mi je porodila nekaj mesecev prej ob prebiranju tujih blogov, okvirni plan pa sem si zamislila po državah in krajih, ki bi jih rada obiskala. Potem sem vse skupaj predstavila Klemnu, ki sprva nad idejo ni bil navdušen, ampak sva se potem le odločila, da se podava na road trip. 

Glede na to, da sva se prvič podala na takšno pot in sploh na neko potovanje sva bila precej neizkušena. Priprave so se začele z nakupom šotora (postavi se v 2 sekundah), blazin za ležanje, gorilnika in pa z idejo, da ker imava karavana, da bova, če bo le izvedljivo prespala kar v avtu. 

Plan je bil zastavljen - greva do Grčije - natančneje do Meteore. Prevozila bova šest držav Srbijo, Makedonijo, Grčijo, Albanijo, Črno Goro in Hrvaško v 12 dneh.

Prišel je že precej težko pričakovani september in tisti petek, ko sva se odpravila proti najini prvi točki - Beogradu. V mestu sva si v enem popoldnevu pogledala večji del vseh znamenitosti, večer pa zaključila na Skadarliji na verjetno najbolj okusni večerji v Moj Šešir. 

Naslednje jutro sva pot nadaljevala proti Makedoniji, do najine naslednje točke Skopja. Tudi Skopje sva si pogledala v nekaj urah, ker pa sva imela še nekaj časa, sva se odločila, da še isti dan skozi gorovje Mavrovo nadaljujema proti Ohridskemu jezeru, kjer sva divje kampirala dve noči, v tem času pa sva si pogledala samostan Sv. Neum in raziskovala okolico Ohridskega jezera. 
Samsotan Sv. Naum
Tretja država na najinem seznamu je Grčija in zelo znana turistična točka Meteora, ki je poznana po samostanih na visokih skalah. Prespala sva v super kampu Vracko, kjer sva tudi izkoristila njihov bazen. Po  priporočilu dveh slovencev, sva se odločila, da jo jutri mahneva proti Lefkasu, kjer sva eno noč divje kampirala na čudoviti plaži. 

Albanija je tista država za katero sem par mesecev prej od Klemna dobila zagotovilo, da sem pa res ne greva, a nakoncu se je Albanija izkazala za čisto varno, čisto, lepo, predvsem pa poceni deželo. Čeprav Albanija ponuja veliko lokacij za divje kampiranje, sva se rajši odločila, da prvo noč prespiva v apartjamu, naslednji dan pa sva postavila šotor v kampu, če bi temu lahko sploh tako rekli.

Vreme v Črni gori nama ni bilo ravno naklonjeno in nama je kar malce prekrižalo načrte, zato sva malo skrajšala najin dopust. Prvo sva si ogledala Ulcinj in si na plaži poiskala skriti kotiček za prenočevanje. Naslednje jutro sva odrinila proti Skadarskemu jezeru in od tam proti polotoku Sv. Štefan, sprehodila sva se tudi po Budvi in se čez gorovje Lovčen odpravila proti Boki Kotorski. V Kotorskem zalivu sva prenočila v sobi.
Boka Kotorska - Črna gora

Zadnji dan sva se sprehodila še po meni že zelooo dolgo pričakovanem Dubrovniku in se potem odpeljala proti domu.

Na poti sva naredila 4000 kilometrov v desetih dneh. Pot je bila v tem času sicer izvedljiva, vendar glede na izračun kilometrov po dnevih kar precej naporna, saj sva bila večino časa na poti. Potovanje nama je bilo zelo všeč, sigurno ga kmalu ponoviva, vendar si bova za podobno pot vzela vsaj 16 dni časa. 

Celotna balkan tura naju je prišla okoli 650 eur za oba, s tem, da sva 4x prespala v avtu, 2x v kamu (21 eur), 3x v apartmaju (57 eur), tako da sva za spanje porabila samo 78 eur. Večkrat sva jedla zunaj in poskusila njihove lokalne jedi, večino časa pa sva si kuhala kar na plinskem gorilniku. Večino oz. nekje polovico denarja je šlo za cestine in gorivo, skupaj okoli 350 eur.

Sprva sem bila sicer v dvomih, če je sploh takšen način potovanja za naju, predvsem zame, ker nisem bila ravno tip človek, ki bi šel na dopust, brez da bi imel svoj apartma, lastno kopalnico ter ostale stvari.  Na koncu sem ugotovila, da sem za nekaj časa zaključila s dopustovanjem na Hrvaškem, saj mi takšen način dopustovanja precej bolj ustreza, saj lahko spoznavaš drugo kulturo, kraje, znamenitosti...

Kar sva pa res ugotovila je to, da kako malo ljudje potrebujemo, da več kot šotor, hladilno torbo, kanister vode, plastične krožnike in pribor, nekaj oblačil in nekaj gotovine v žepu, zadostuje, da je naš dopust pester in nepozaben.

Priprava kosila na Lefkasu



Ideja za Balkan Trip Ideja za Balkan Trip Reviewed by Unknown on 05:32:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.