Tirana



Proti Tirani sva se odpravila z mešanimi občutki, saj sva velikokrat slišala, da je kaos na cesti, revščina, beračenje, umazanija… Že kar hitro sva se znašla v prometnem zamašku, ki je pričal, da se po polžje približujeva centru mesta. Promet v Tirani lahko opišem kot kaos, kaos in še enkrat kaos. Pred nama se vije dolga kolona pločevine, vse od albanskih mercedezov pa vse do oslovske vprege. Prometnih predpisov ne poznajo, vsaj takšen občutek sva dobila, prednost pa ima tisti, ki ima večji avto in si upa vriniti. Srečala sva kar nekaj policajev, le ti pa so bili bolj za okras v kakšni senci. 

Po več kot urnem polžjem premikanju le prispeva v center mesta, tukaj pa je sledil problem, kje pustiti avto. Predno nama uspe najti parkirni prostor mine ena ura, saj parkirnih mest ni, tista, ki pa so, so pa zelo mala in prezasedena. Parkirava v eni izmed garažnih hiš, ki se nahaja slaba dva kilometra iz centra.

Tirano sva si predstavljala drugače, kot sva jo na koncu doživela. Glavne znamenitosti mesta se nahajajo na Skenderbergovem trgu, ki je ime dobil po narodnem heroju Skenderbergu. Center mesta predstavlja nekakšno zelenico, katera za promet predstavlja  velik rondo. Na sredini stoji Skenderbergov kip, v bližini se nahajajo še ostale znamenitosti, kot je narodni muzej, katerega lahko takoj opazimo, saj ima veliko pročelje, ki predstavlja mozaik življenja albanskega naroda skozi zgodovino. 
Skenderbergov trg
V bližini je tudi mošeja in stolp z uro, na katerega se lahko povzpnemo po spiralnih stopnicah. S 35 metri je bil stolp včasih najvišja stavba v mestu, zgrajen leta 1820, s tem pa je tudi najstarejša zgradba v mestu. 
Urni stolp
Opazimo lahko tudi Ethemovo mošejo, katera velja za najlepšo v državi. Gradili so jo kar 28 let, z gradnjo so pa zaključili leta 1821. Zraven se nahaja še muzej, mestna oblast, univerza…

Tirana sama po sebi ni neko zanimivo mesto po znamenitostih, vendar jo za ogled priporočam, ker je tako drugačna od ostalih evropskih mest. Tirano sem si predstavljala kot mesto mercedesov, bunkerjev, revščine, z balkanskim pridihom, vendar se Tirana zelo hitro razvija, saj je moč opaziti, da je čedalje več zahodnjaškega vpliva. To lahko opazimo že po avtomobilih, zgradbah ter po oblačilih mimoidočih. Revščine na prvi pogled ne opazimo, če nam pa pogled zaide v katero izmed mnogih stranskih ulic pa lahko opazimo veliko revščino. 

Tirano vsekakor priporočava za ogled, če smo že kje blizu, sploh pa če imamo željo videti njihovo kulturo in način življenja. Sploh pa je blizu tudi obala, tako, da lahko združimo obisk ene in druge. Tirana je drugačna od ostalih mest, predvsem pa zelo posebna v pozitivnem smislu. Ne moremo pa pričakovati nekega luksuza in urejenega mesta, kot smo jih vajeni. Edino priporočilo pa veliko mero živčkov na poti proti Tirani.  

Tirana Tirana Reviewed by Unknown on 06:00:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.