Črno jezero na Pohorju

Že nekaj časa sem imela v načrtu izlet na Pohorje in sicer na Črno jezero, ki je priljubljena, predvsem pa nezahtevna izletniška točka. 

Tako sva se tudi midva v začetku avgusta odpravila na izlet na omenjeno jezero. Na Osankarico sva izbrala daljšo pot čez Roglo, saj so imeli tisti dan na Rogli tekmovanje v jadranju. Pot sva nadaljevala do koče na Pesku in nato sledila tablam za Osankarico. Pri koči Osankarica je veliko parkirišče, kjer sva pustila avto ter se po dobro označeni poti odpraivila proti Črnemu jezeru. Pod sploh ni zahtevna ter je primerna tudi za mlajše družinice. Ves del poti prehodimo po leseni poti. Od Osankarice do jezera je slabih 20 minut nenaporne hoje.
Osankarica

Črno jzero
Črno jezero je nastalo v naravno zamočvirjeni kotanji, kot umeten zadrežvalnik vode za potrebe plavlenje lesa.. Okrog leta 6000 pred našim štetjem, ob koncu ledene dobe so takratni prebivalci Pohorja poglobili močvirnato površje in ga spremenili v jezero. Velikost jezera pa so zaradi spravljanja hlodovine v dolino sredi 19 stoletja še povečali. Jezero v katerem najdemo redke živalske in rastlinske vrste pa danes meri okrog 50 hektarjev.
 






Črno jezero na Pohorju Črno jezero na Pohorju Reviewed by Unknown on 01:26:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.