Sarajevo in rafting na Neretvi

Tokrat je bil vikend namenjen kratkemu obisku Sarajeva in raftinga po Neretvi v kraju Konjic. V zgodnjih jutranjih urah smo se napotili proti Sarajevu. Pot nas je vodila mimo mejngega prehoda Bihač. Po nekaj kilometrih v Bosni opaziš ostanke vojne, ki se kažejo v porušenih, zažganih, zaraščenih, ter prestreljenih hišah. Pot smo nadaljevali mimo Doboja in Zenice, ko smo po sedmih urah vožnje le prispeli v Sarajevo. Poiskali smo apartma, ki je bil bistveno slabši, kot tisti, ki smo ga rezervirali preko bookinga. Sledl je ogled mesta. Na Baščarščijo smo se napotili čez Ferdinandov most, čez reko Miljacko. Ogledali smo si Baščarščijo, ki je po mojem mnenju najlepši del mesta. Že ime pove, da gre za čarščijo, center mesta, ki ga določa džamija, česma (vodnjak) in trgovine. Vse to izvira iz osmanske ter islamske tradicije. Baščarščija ponuja največje znamenitosti Sarajeva, kot so številne mošeje, glavna Gazi-Husrefbegova džamija, lesen vodnjak Sebil, ki se nahaja na glavnem trgu, kopališče, haman, pokrito tržnico Bezistan in mestno hišo ob reki Miljacki.

Obvezno je bilo poskusiti sarajevske čevapčiče v eni izmed čevapđinic na Baščarščiji. Mi smo jih poskusili v Željo 2 in moram rečit, da so bili naravnost odlični. Za štiri soke, dve lepinji in 15 čevapčičev smo odšteli smešno nizko ceno (11 €).

Zvečer smo se ponovno odpravil v center mesta na pijačo in sadno kupo. Opazovali smo ljudi, ki so se sprehajali po mestni promenadi. Ne pravijo, kar tako, da ženske na balkanu odlično izgledajo, saj so se sprehajale v mini krilih in vrtoglavih petah, ter celotno urejene.

Naslednjo jutro smo se odpravili proti mestu Konjic, kjer smo v vasi Đajiči imeli rafting in prenočišče. Konjic je zanimivo  in ne preveč veliko mesto, skozi katerega teče reka Neretva.. Konjic je znan po Titovem bunkerju in raftanju po Neretvi.

Nastanili smo se vasi Đajiči, kjer je imel naš raftarski ponudnik svoja prenočišča in dogajanja. V vasi so še danes zelo vidni ostank vojne, saj je večina hiš še vedno obstreljenih.

V okvirju rafnanja smo imeli v ceno vključeno prenočišče, dva zajtrka, kosilo in večerjo, rafting ter slikanje. Spali smo v arabskih šotorih, zadeva sicer ni bila najbolj všečna, ampak smo se prijavili prepozo, tako da nismo imeli druge izbire. Šotori so bili tik ob rečni plaži. Na koncu je vse skupaj izpadlo super, saj smo spali dobesedno v naravi, poslušali rečni tok, kar je bilo naravnost odlično.

Rafting je bil dol 18 km in je trajal skabe 4 ure. Na štart so nas peljali čez hribe, mimo jezera, na katerega smo iz bližnjega hriba imeli čudovit razgled. Skupinsko slikanje, nato pa smo počasi prispeli na sam štart. Opremili so nas z neopren obleko in čevlji, čelado in rešilnim jopičem. Malce me je zmotila njihova dotrajana obleka, saj je obleka imela večje luknje, čevlje si težko našel, da niso bili luknjasti, rešilni jopiči samo xxl številke, kar je bilo za mojo povprečno postavo malce moteče in preveliko.Naslednji dan smo se odpravili domov.

Med potjo smo se ustavili v Banja Luki, kjer smo na hitro opravili nekaj nakupov na tržnici ter si na hitro ogledali mesto.
Sarajevo in rafting na Neretvi Sarajevo in rafting na Neretvi Reviewed by Unknown on 12:57:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.