Bruselj 2013

Bruselj… mesto piva, čokolade in vafljev, ki mi je nekako ostalo v spominu, katerega si želim ponovno obiskati. Kaj je tisto, kar me je v tako kratkem obisku Bruslja prepričalo še ne vem, zato si ga želim ponovno obiskati ter doživeti njihov temo življenja in lepote Bruslja.

V Bruselj sem šla preko ene organizacije, tako je bil obisk Bruslja namenjen bolj obisku parlamenta in sedeža evropske komisije.

Pozno popoldne smo iz parka Tivoli z avtobusom krenili mimo Karavank, Munchna in Kolna proti Bruslju. Pot je potekala mirno, z večimi postanki. Na nočni vožnji smo imeli lep razgled na osvetljeno Allianz areno. Med prečkanjem bruseljske meje je bilo prvo začudenje to, da so belgijske avtoceste osvetljene z javno razsvetljavo. Med vožnjo po Bruslju smo izvedeli marsikaj zanimivega, kot recimo to, da ljudje ne opravljajo vozniškega izpita. Ko dopolniš 18. let, greš na občino skupaj s staršem oz. odgovorno osebo, ki s podpisom garantira, da zna oseba voziti avto.  Bi človek rekel, da bo vladal kaos, ampak njihov promet je čisto tekoč in podoben našemu, brez večjega kaosa.

V Bruselj smo prispeli v jutranjih urah, se osvežili kar na bencinskem WC-ju, ter pot nadaljevali v parlament. Tam smo imeli predavanja o dogajanju v sloveniji ter kako delo potega v bruseljskem parlamentu. V parlamentu smo šli na kosilo, ki ni bilo nič posebnega, za njega smo pa odšteli preveč za naše pojme.

Parlament

Trg blizu parlamenta in sedeža evropske komisije

Sledil je ogled Atomiuma, ki je bil zgrajen leta 1958 za potrebe bruseljske svetovne razstave. Atomium po strukturi spominja na molekulo, sestavljen iz 9-ih jeklenih krogel, ki so med seboj povezane,  v višino pa meri 102 metra. Premer vsakega posameznega atoma meri 18  metrov, vezi, ki povezujejo atome služijo kot kanali za stopnice oz. dvigalo. Na vrhu je restavracija, ki ne ponuja nič posebnega, saj pomanjkanje gurmanskih specialitet nadomesti pogled na Bruselj.
Atomium  
 Zraven Atomiuma se nahaja Mini Evropa, ki je zaradi premalo časa in visoke vstopnine nismo obiskali.
Mini Evropa slikana iz Atomiuma
 Večer je bil namenjen samemu ogledu samega centra mesta. Sprehodili smo se mimo kraljeve palače in se napotili proti glavnemu trgu Bruslja. Glavni trg je znan po svoji arhitekturi, kjer vsako leto uprizorijo živi šah in vsako drugo leto razstavo rož. Mestna hiša, ki ima visok stolp okoli 100 m  Grand Place oz. Gvate Markt je sigurno najbolj zanimiv za turiste, saj je obdržal staro podobo Bruslja. Trg se ponaša s čudovito mesto hišo, na drugi strani se nahaja Maison du Roi ali Broodhuis oz. kraljevim domom. Trg sem obiskala v popoldanskem  in večernem času, takrat je trg fantastičen.  Takrat je mestna hiša barvito osvetljena, barve se tudi spreminjajo.
Osvetljena mestna hiša na glavnem trgu

V Bruslju ne gre brez njihovih vafljev in bruseljske čokolade, ki so naravnost čudoviti. Vsaka ulica iz glavnega trga vodi v ulico, kjer je polno čokoladnic in prodajalcev bruseljskih vafljev. Zgodovina vafljev sega v srednji vek, ki so jih pekli tanke in hrustljave. Ti v Bruslju so ''bruseljski'' vaflji, so pravokotne oblike, ki se postrežejo po želji s sestavljenimi nadevi (smetano, belo ali črno čokolado, sirup, banana, jagoda). Poskusila sem jagodnega s smetano in črno čokolado in zanj odštela  6,5 eur. Cene so zasoljene, vendar so vredni vsakega evra, ker so naravnost izvrstni.


Poleg že omenjenih znamenitosti v Bruslju, je najbol znan Fantek, ki lula ali Manneken Pis. O njem kroži dosti legend. Ena izmed najbolj pogostih pravi, da naj bi deček lulal na vžigalno vrvico eksploziva in tako rešil mestno hišo.  Za praznike in za posebene priložnosti kip dečka oblečejo. V shrambi imajo okoli 10000 oblačil.
Manneken Pis ali Fantek ki lula
Zanimiva je tudi pokrita nakupovalna ulica imenovana Galerija.
Pokrita ulica Galerija
V Bruslju se prepleta staro z novim. To se zelo vidi po stavbah, ki so večinoma steklene, sosednja stavba je pa cela dotrajana in neobnovljena.

Blizu Glavnega trga, se v ozki ulici, ki jo zelo težko najdeš, nahaja najbolj znana pivnica v Bruslju - Dilirium. Imajo ogromno vrst piva, po sprejemljivih cenah, vzdušje je precej domače.
Runda v DIliriumu

Tako sem obisk Bruslja doživela jaz. Zagotovo vem, da ga bom še ponovno obiskala. Zakaj? Zaradi samega mesta, njihovih vrstnih hiš, piva, čokolade, predvsem pa njihovih vafljev, ki so naravnost odlični.
Bruselj 2013 Bruselj 2013 Reviewed by Unknown on 11:11:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.