Sicilija

Sicilija ali Bella Sicilia, kot ji pravijo Italijani je največji otok v sredozemskem morju, ki privablja mnogo turistov, predvsem zaradi bogate kulture ter zaradi veliko naravnih in zgodovinskih znamenitosti. Sicilija je močno povezana s starimi običaji, tradicijo in pa tudi zloglasno sicilijansko mafijo. Dežela je večinoma gričevnata, obdelana, zato večinoma prevladuje kmetijstvo. Kar 80% Italijanskega bombaža pridelajo na Siciliji. Podnebje je mediteransko, zato je obisk Sicilije priporočljiv vse od zgodnje spomladi in vse tja do pozne jeseni.

Pokrajina
Sicilijanska sladica ali nekaj takega
Ob omembi Sicilije se spomnimo na vulkan Etno, ki meri 3323 m. Iz vulkana se po malem ves čas kadi, kar priča, da je Etna nekje v notranjosti še vedno dejavna. Na Etno se lahko odpravimo peš, s terenskim vozilom ali pa se pripeljemo visoko pod vrh z žičnico. Vsi ljubitelji smučanja pa na Etni lahko pridemo na svoj račun.

Simbol Sicilije je Trinacria, ki je vzhodni orientalni simbol ter alternativno ime za Sicilijo. Karakterizira tri pomembna zgodovinska mesta na Siciliji, ki tvorijo trikotnik. To so Siracusa, Messina in Marsala. Predstavlja legendo o krilati ženski pošasti s kačami namesto las in ostrimi kremplji.

Na Sicilijo sva se odpravili v začetku septembra, z družbo še enega para. Letalske karte smo kupili malo več kot mesec dni prej, letimo iz Benetk z letalsko družbo Rayanair, za karto pa smo odšteli 65 eur. Na letališču Treviso smo avto parkirali na parkirišču C, saj je ta najbolj ugoden (5,5 eur/dan).  Po pristanku v glavnem mestu Sicilije Palermo, smo se odpravili proti renta-caru, kjer smo že vnaprej imeli rezerviran avto. Bivali smo v mestu Castellammare del Golfo, kjer nismo imeli klasičnega apartmaja v eni izmed turističnih con, ampak smo bivali kar v pravi tipični sicilijanski ulici. Lokacija se je izkazala za pristno, saj smo imeli vpogled v življenje sicilov od njigovega posedanja pred hišami, pogovarjanja s sosedi itd.

V enem tednu raziskovanja Sicilije smo raziskali kar nekaj krajev in znamenitosti.

CASTELLAMMARE DEL GOLFO
Mesto se nahaja v pokrajini Trapani. Ime je dobilo po gradu ob morju. Iz tega so naredili izpeljanko za ime mesta, ki pomeni grad ob morju in ki mu domačini pravijo Castellammari. Mesto ima dolgo peščeno plažo, na katero smo se hodili kopati. Mesto ima veliko marino, s izgradnjo katere so upali, da bodo s tem povečali pomorski turizem. V mestu smo odkrili gostilno, kjer nam je stregel naš Džorđi. Kasneje smo izvedeli njegovo pravo ime, bil je pa tudi edini, ki je znal angleško.
Castellammare del Golfo
Naša ulica
Prvo opažanje na Sicilije je bilo, da ne uporabljajo smetiščnih zabojev, vendar smeti zvečer obesijo na vrvico in jo spustijo skozi okno nad pločnik, na višino 1 m od dal. Komunalci ob jutrih poberejo smeti iz vrvi.
Drugo opažanje je njihov kaotični promet. Vedela sem, da so Italijani slabi oz. nepredvidljivi vozniki, vendar je na Siciliji res kaos na cesti. Zanimivo je predvsem to, da vozniki niso nervozni pri takem prometu. Pešci prečkajo cesto ne da bi pogledali levo in desno. Na prehodu za pešce gredo čez, nič ne počakajo.
Bi pričakoval od tako razvite države kot je Italija, da razumejo in govorijo angleško, ampak res težko najdeš osebo, ki bi razumela vsaj osnove angleščine. V gostilni sem komaj naročila coca colo, ki ni iz hladilnika. Pri naročilu ledenega čaja, ki ni iz hladilnika, sem skoraj dobila sadni čaj.

Kaos?
TRAPANI
Trapani je ena od devetih pokrajin, ki sestavljajo Sicilijo. Zavzema Egadsko otočje. Trapani je znan po pridelovanju soli in mlinih na veter. Za ljubitelje kajtanja in surfanja je to odlična destinacija.
Trapani - mlin na veter
 

SAN VITO LO CAPO
Je prijetno obmorsko mestece, ki je znano po svoji dolgi peščeni plaži. En dan smo izkoristili za ogled Trapanija in kopanju na omenjeni plaži.
San Vito Lo Capo
PALERMO
Palermo smo obiskali v večernih urah. Parkirali smo v samem centru mesta. Na poti nas je dobil dež, ki nam je nato pričaral čudovito mavrico. Zanašali smo se največ na garmina, ki nas je včasih vozil malo sem malo tja. Vendar malo z njegovo pomočjo ter malo po naših občutkih, smo našli center mesta. Promet na Sicilije je grozen, v takšnem velikem mestu kot je Palermo je pa res kaos. Ni avta, ki je bodisi nov ali star, da nebi bil potolčen ali vsaj popraskan. Ulice Palerma so ozke, občutek imaš da je bolj kot ne zapuščeno, vsaj v večernih urah. Povsod je polno umazanije in smeti. Ogledali smo si cerkev, ki je zelo lepa in veličastna. Odpravili smo se dalje po ulicah. Iz ulice v ulico so te postajale bolj temačne, temne… Znašli smo se v ulici, ki je bila cela pobarvana v črno, v njej pa ljudje z nekimi dolgimi oblekami. Ulico smo kar hitro zapustili in se vrnili na glavne ulice.
Glavna katedrala v Palermu
Palermo je glavno mesto avtonomne regije Sicilije, znano predvsem po svoji zgodovini, kulturi, arhitekturi in gastronomiji. V mestu se pogosto sidrajo križarke med svojo plovbo.

V Palermu si lahko ogledamo križišče Piazza Vigliena, kjer se sekata dve najpomembnejši ulici, križišče pa je znano tudi po štirih vodnjakih in kipcih, ki krasijo pročelje stavb. Blizu križišča je cerkev San Griuseppe dei Teatini, v bližini je trg Pretoria, zraven katerega stoji vodnjak Fontana Pretoria. Lahko si ogledamo katedralo in normansko palačo.
Palermo - vodnjak na glavnem križišču
Želeli smo videti tudi južno stran Sicilije, zato smo se odpravili na enodnevni izlet. Pot nas je vodila mimo Segeste, kjer vozijo turiste z malimi avtobusi, kjer si ogledajo tempelj. Mi smo si ga ogledali kar od daleč iz ceste.

CORLEONE
Mesto mafije. Obstaja mnogo krajev, ki so znani po svoji zgodovini, bodisi pokrajini. Tako je Sicilija znana po svoji mafiji, ki izvira iz mesta Corleone. Včasih je bil Corleone malo večja vas, ki leži pod hribom Rocca Busambra, sedaj je pa pravo mesto. V mestu so snemali film Boter, zato je tudi največja zanimivost v mestu ulica, kjer so snemali film. Drugače mesto ni nič posebnega. Lahko pa poskusimo njihovo pivo Corleone.

Pot nas je vodila proti južnemu delo Sicilije, kjer smo si ogledali nekaj mest in kakšno sicilijansko znamenitost.

SCALA DEI TURCHI
Se imenujetudi solnata skala, ki jo imenujejo tudi turške stopnice stopnice. Znana je plaža pred skalo, kjer se lahko namažemo z zdravilnim blatom. Če to drži ne vem, je pa bilo opaziti nekaj namazanih ljudi.

AGRIGENZO IN DOLINA TEMPLJEV
V dolini templjev je nekoč delovalo deset antičnih templjev, ostanke devetih si lahko ogledamo še danes. Valle dei templi ali dolina templjev  leži na gričevnatem območju na južni strani Sicilije. Mesto je bilo ustanovljeno v času grške kolonializacije. Najbolje je ohranjen Konkordijev tempelj, katerega so uporabljali kot cerkev.
Dolina templjev - Konkordijev tempelj
Mi smo si dolino templjev ogledali kar od daleč, saj nas je malo priganjal čas, saj smo morali priti še na drugo stran otoka.
SCICCA
Zelo prelepo pristaniško mestece na polovici poti med Mezano del Vallo in Agrigentom.   V Sciacci smo se ustavili na poti domov za krajši ogled mesta.


Zadnji dan smo imeli let v večernih urah, zato smo se pred odhodom na letališče ogledali še eno mesto.

CEFALU
Ribiško mestece, ki je precej bolj turistično mesto od ostalih na Siciliji. Prepoznavnost turističnega mesta je znamenita katedrala. Cefalu je znan predvsem po svoji čudoviti plaži in barvitih hiškah ob njej. V starem delu mesta se sprehodimo skozi ozke ulice, polne trgovinic in ob straneh parkiranih vesp.


Tako se je zaključil naš dopust na Siciliji. Ob pristanku v Benetkah, smo doživeli lahek temperaturni šok, saj smo iz 30 stopinj prišli na občutno hladnejših 10 stopinj. Sicilija je dežela polna zanimivosti, od lepega in čistega morja, peščenih plaž, čudovite gričevnate in obdelane pokrajine, gora, vulkana, pestre zgodovine… Je prava destinacija za vse, ki jih ne zanima samo poležavanje na plaži, ampak bi med svojim obiskov radi videli marsikaj zanimivega. Na Siciliji se meša mnogo kultur in narodov, ki so vladale otoku. Na žalost jo mnogi poznajo le po mafiji, vendar je Sicilija več kot le to.
Sicilijo bi ponovno obiskala, vendar bi raziskala vzhodni del otoka, kjer se nahaja vulkan Etna, vodni in zabaviščni park Etnaland, ter mnogo zgodovinskih mest.

Stroški:
Apartma 300 €
Letalska 65 €
Renta car 200 €
Bencin 1.87 € – 200€
Sicilija Sicilija Reviewed by Unknown on 10:19:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.