Supanje

S supanjem sem se srečala nekaj let nazaj, ko še ta šport  pri nas sploh ni bil poznan. Na Bledu je nekdo stal na nekakšni deski in veslal, takrat meni čisto nepoznana in čudna zadeva, a kaj ko sem že čez slab mesec dni stopila na sup ter se totalno navdušila nad supanjem. Šport se je razvil na Havajih, ko tamkajšnji prebivalci niso imeli kaj početi, ko je bilo morje mirno, zato so vzeli surf desko, si naredili improvizirano veslo, ter začeli veslati. Zadeva jim je bila tako všečna, da so razvili nov šport. 
Supanje na Bohinjskem jezeru
Zraven vzameva tudi psa, ki se še prerad vozi zraven
Supanje v angleščini pomeni stand up paddling, kar v prevodu pomeni stoječe veslanje in natančno  to pomeni, stojiš na deski (SUP-U) in veslaš. Supamo lahko na vseh vodnih površinah, le voda mora biti dovolj globoka, da lahko veslamo. Lahko se odpravimo na jezero, reko, raziščemo rečni  kanal, mirno morje ali pa preizkusimo svoje sposobnosti supanja na valovitem morju. 
 

Supanje je nadvse vsestranska, nezahtevna ter priročna zadeva za aktivne ljudi, saj je primerna za vse starosti. Že družine se lahko odločijo za sup izlet, saj lahko otroci sedijo na supu, medtem ko mi veslamo ter se pomikamo po vodi.  Supanje je zabavno in sproščujoče, zraven pa verjeli ali ne, deluje kar precej mišic na našem telesu. Mnogi na supih izvajajo tudi jogo.

Supanje ni niti poceni, niti drago. Zelo priljubljeni so napihljivi supi, saj jih lažje prenašamo in tudi pospravimo. Cena takšnega supa se giblje od 400-1000 evrov. Za trdo desko, ki je tudi malce stabilnejša na vodi bomo odšteli od 800-2000 evrov. V Bohinju smo si z družbo sposodili supe, ki se jih v trgovini pri nas dobi tudi za 400 evrov in so bili super. Tako, da se tudi za majn denarja, dobi odlična deska. 

Ali je supanje drag ali dokaj ugoden šport, naj presodi vsak sam. Res da je na začetku strošek kar velik pri nakupu supa, vendar potem nimamo nobenih dodatnih stroškov z plačevanjem vstopnic, kupovanjem dodatne opreme, oblačil itd. 

Kot sem že omenila, se po prvem supanju zaljubiš v ta šport, vsaj pri meni je bilo tako. Idealno je za sprostitev po naporni službi, ko samo vzameš desko, se zapelješ do jezera, ter se čisto sprostiš na vodni gladini, navsezadnje pa si s veslanjem tudi dobro krepimo kar nekaj mišic v našem telesu. V naslednjem planu za supanje sta trasa po Ljubljanici in Soča.







Supanje Supanje Reviewed by Unknown on 02:14:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.