Mostar

Mostar je bil na mojem seznamu že kar nekaj časa, tako, da sva izkoristila priliko med bivanjem na Jahorini, da jo mahneva v Mostar. Pot naju je vodila mimo Sarajeva, ki je od mostarja oddaljen slabih 130 kilometrov. Že sama pot je zanimiva, saj nas vodi skozi zanimivo pokrajino ter mesta. Pot nas vodi skozi mesto Konjic, kjer lahko mimo grede pogledamo Boračko jezero in Titovo atomsko zatočišče. V Konjicu se prvič srečamo z Neretvo, ki se kasneje na poti spremeni v Jablaničko jezero. Nato pot nadaljujemo skozi Jablanico, kjer si lahko pogledamo znameniti padli most na Neretvi.

Ko pridemo v Mostar je najlažje, da parkirni prostor poiščemo na desnem bregu reke Neretve, kjer bomo za uro parkiranja odšteli 2 marki. Do mostu imamo slabih 5 minut hoje.
V ozadju katoliški križ na hribu Hum
Mostar je največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini ter z okoli 130.000 prebivalci peto največje mesto v BIH. Leži v južnem delu države in je dobilo ime po Starem mostu oz. stražnih stolpih na obeh straneh - mostari. Stari oz. levi del mesta je bošnjaški medtem, ko je levi breg hrvaški. 
Stari most je bil zgrajen v 16. stoletju in povezuje dva dela mesta. Med vojno v BIH (1992-1995) je bil most pogosto tarča hrvaške vojske, ki ga je hotela porušiti kot del osmanske kulture. Most je bil leta 1993 porušen.
Stari del Mostarja ter Karađozbegova đamija
Po vojni so pričeli z obnovo mostu, ki naj bi postal simbol miru in sprave med sprtim narodom. V obnovljeni most so hoteli vgraditi čim več prvotnega materiala, zato so iz reke dvignili potopljene kamnite bloke. Manjkajoče dele blokov, so po tradicionalnem postopku izklesali v istem kamnolomu. Most je bil ponovno odprt za turiste leta 2004, od leta 2005 pa je tudi pod UNESCOVO zaščito. Na vsaki strani mostu je utrjen obrambni stolp. Na levem bregu Neretve se imenuje Tara, stolp na desni strani pa se imenuje Helebrija. oba skupaj pa so čuvali mostari.

Most v dolžino meri kar 29 metrov, širok je 4 metre, nad vodo pa se dviga kar 20 metrov visoko. Za nekaj mark domačini izvajajo svoje atraktivne in zelo znane skoke v mrzlo Neretvo.
Mostar je bil meni precej bolj všeč, kot sem pričakovala. Že ob sprehajanju po ulicah imaš občutek, kot da se je tukaj čas ustavil, saj lahko vidimo starejše ljudi kako posedajo na ulici ter kadijo tobak, na drugi strani opazimo trgovinice s spominki in bakrom... 
Sama okolica Mostarja nam ponuja še kar nekaj znamenitosti, ki so vredne ogleda. Najbližje nam je katoliški križ na hribu Hum, od koder je lep razgled na mesto. Lahko se odpeljemo do Blagaja, kjer izvira reka Buna (vrelo Bune) ali pa morda do kraja Kravice, kjer se nahajajo čudoviti slapovi Kravice, ki so res vredni ogleda. 




Mostar Mostar Reviewed by Unknown on 16:11:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.