Lovrenška jezera

Končno spet vikend za katerega nisva imela nikakršnih planov, ampak pri nama nikoli ne veš, kdaj si kaj namisliva. Prebudiva se v čudovito in precej sončno jutro, zato se ob deseti uri odločiva, da ne bova doma, ampak da se odpraviva na Lovrenška jezera.

Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju na Pohorju, natančneje med Roglo in Ribniškem Pohorjem. Z drugo jezera imenujemo tudi barjanska okna, obstaja pa med 11 in 22 jezero, odvisno od padavin in časa stoječe vode. Ob najvišjem ležečem jezeru je postavljen razgledi stolp iz katerega imamo lep pogled na celotno barje, žal jezera niso vidna, saj ga zakriva ruševje. Barje predstavlja življenjski prostor redkim živalim in rastlinskim vrstam.

Pripeljeva se na Roglo in čisto po pričakovanjih na sončen dan polno ljudi. Avto pustiva pri novem hotelu Natura in se mimo zbiralnika vode odpraviva čez velik travnik, kjer kaj kmalu opaziva prvo označbo za Lovrenška jezera. Slediva oznakam št. 2, po precej široki poti, večinoma skozi gozd, občasno tudi čez travnik. Po dobri uri hoje prideva do lesenih brvi, katera nas privedejo v osrčje barja. Na začetku poti se lahko povzpnemo na razgledni stolp, kjer lahko opazujemo barje, ali pa se sprehodimo malo naprej do jezer. Na ogled je samo nekaj jezer, ostala pot je zaradi nesoglasij neurejena in neprehodna.

Na Lovrenška jezera lahko pridemo iz večih smeri.
- Hotel Planja  (čas hoje 1h 10 min)
- Koča na Pesku oz. pri sedežnici Planja (1h 30min)
- Ribniška koča (1h 40min)

Lovrenška jezera predlagam za izlet tako za družinice, kot starejše osebe, saj je pot do jezer urejena in precej nezahtevna pot. Po aplikaciji na telefonu sva v obe smeri prehodila skuno 11 kilometrov. Lahko se vrnemo po isti poti, ali pa naredimo krožno pot do Koče na Pesku in od tam nazaj do Rogle.

Za naslednje leto je padla odločitev, da se na Lovrenška jezera odpraviva z kolesom :)

Če se je vredno odpraviti na Lovrenška jezera, pa presodite po slikah :)

Pogled na barje iz razglednega stolpa
 



 






Lovrenška jezera Lovrenška jezera Reviewed by Unknown on 06:50:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.