Francoska smučarska pravljica v Valfrejusu I.del


Letos sva se tudi v mesecu februarju odpravila na dopust, vendar pa se tokrat nisva odpravila v tople kraje, ampak sva naredila malo spremembe in se odpravila smučat v Francijo. Z idejo o smučanju sva se začela spogledovati v mesecu septembru, ko so počasi postajale že aktualne smučarske ponudbe. Glede na to, da sva kar velika ljubitelja tega zimskega športa in sva že malo naveličana naših smučišč, nisva predolgo odlašala in sva kar hitro preko agencije rezervirala teden dni smučanja v Franciji.

Smučanje sva rezervirala preko agencije skifun, ki ima pestro ponudbo smučarskih počitnic v Avstriji, Švici, Italiji, Franciji itd. Za dobre ponudbe se izplača pokukati tudi na facebook stran Smučanje, kjer lahko najdemo različne smučarske pakete primerne za vsak žep. Čeprav je smučanje že samo po sebi precej drag šport, se lahko z malo iznajdljivosti in prilagajanja odpravimo na relativno poceni tedensko smučanje v Francijo. V najinem primeru je tako, da sva se na smučanje odpravila sama, zato so bili smučarski paketi malo dražji, kot če bi se na smučanje odpravile štiri ali več oseb. Zato sva iskala najbolj poceni varianto za dve osebi in sva jo našla na smučišču Valfrejus, razlog v ceni je samo v tem, da je smučišče za Francoske razmere precej majhno, saj premore zgolj 70 kilometrov prog. Morda je smučišče za Francoska smučišča precej majhno, vendar, če ga primerjamo z našimi, še vseeno v povprečju vsaj 2x večje od Slovenskih smučišč.  

Smučarski paketi za dve osebi v Valfrejusu se začnejo pri 180 euri na osebo, v ceno pa je vključenih 7 nočitev v studiu in 6 dnevna smučarska karta, če se pa ne bomo na smučanje odpravili z lastnim prevozom, pa bomo še k tej ceni prispeli 85 eurov za avtobusni prevoz (Ljubljana). Midva sva izbrala apartma za 4 osebe v eni izmed apartmajskih hiš Les Chalets de la Ramoure, ki je v sklopu  hotela La Turra, kjer lahko tudi koristiva zunanji bazen, savno in wi-fi. Za to namestitev sva odštela 200 eurov in avtobusni prevoz. Cena za takšno smučarsko ponudbo je bila v dveh terminih v sredini januarja. V drugem terminu je cena višja, v primeru, da potujejo vsaj 4 ali več oseb je cena smučarskega paketa cenejša. 

V Savojskih alpah leži nam najbližje Francosko smučarske središče Valfrejus, ki je ponaša predvsem z ugodnim razmerjem med ceno in ponudbo. Visoka lega smučišča (1550 - 2733 m.n.m.) zagotavlja smuko vse od decembra pa vse tja do aprila.  Smučišče se je leta 2009/2010 precej moderniziralo, saj so precej vložili v prenovo naprav, saj je kar 80 procentov naprav, ki so mlajša od 5 let. Tudi smučarske namestitve so zgradili v zadnjih letih, vse pa se nahaja tik ob smučišču. Valfrejus se ponaša s 70 kilometri prog, od tega je 28 km lahkih, 33 km težkih in 4 km težkih prog, ki jih vse skupaj povezuje 13 sodobnih smučarskih naprav. 

Tako, sva se v soboto 14.1.2017 zbudila ob drugi uri zjutraj v precej zasneženo noč in samo upala, da bo pot do Ljubljane dokaj splužena. Ob 4.30 uri smo z tremi avtobusi krenili proti Franciji. Vožnja do Valfrejusa je z vmesnimi postanki trajala 12 ur, vmes pa smo se na dve uri ustavljali na počivališčih, zadnja postaja pa je bila tudi v Modeni, ker smo v trgovini nakupili stvari, saj so v trgovinah na smučišču precej zasoljene cene. 

Ob prihodu v Valfrejus sva naredila check in ter dobila ključe od apartmaja s katerim sva zelo zadovoljna. Lepo opremljen in razporejen apartma nudi vse kar potrebuješ za brezskrbno bivanje.

Pred nama je tako cel teden smučanja, kako pa vse skupaj izgledalo pa sledi v drugem delu :)



Francoska smučarska pravljica v Valfrejusu I.del Francoska smučarska pravljica v Valfrejusu I.del Reviewed by Unknown on 10:44:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.