Nasveti za potovanje na Malto


Prevoz do Malte
Nam najbližje letališče, ki ima redno linijo na Malto je beneško letališče Treviso, od koder lahko z letalsko družbo Rayanair letimo za smešno nizko ceno. Trenutno je akcija, ko lahko za povratno karto odštejemo smešnih 20 eur. Do Benetk se lahko odpravimo z go opti prevozim (z Ljubljane povratna 30-40 eur na osebo), prevozi.org, ali pa kar s svojim avtom. Za lasten prevoz sva se odločila tudi midva, saj sva tako bolj flesibilna. Cestnina v eno smer stane 10,10 eur. Parkirala sva na C parkirišču, ki je najceneje in stane 5,5 eur na dan. Na Malto lahko letimo tudi iz Milana in Bolognie. Člani Evropske unije lahko v državo potujemo samo z osebno izkaznico.

Prevoz po Malti 
Večna dilema pri potovanju na Malto je kakšen prevoz uporabiti ali uporabiti javni prevoz, si rentati avto, mogoče zaradi majhnosti tudi kolo. O sposoji kolesa sva razmišljala tudi midva, saj imajo na otoku celo urejeno eno kolesarsko pot - Sibiti, vendar raziskovanje otoka s kolesom ne priporočam, saj razen te kolesarske urejene poti, niso mesta primerna oz prijazna do kolesarjev.
Glede rentanja avtomobila je tako, da ga večina odsvetuje, ker promet poteka po levi in predvsem ker je promet kaotičen, s čimer se čisto ne strinjam. Promet res poteka po levi, kar zahteva kak dan izkušenj, da osvojiš vožnjo po levi, vendar se mi napram ostalim obiskanim destinacijam ne zdi ravno kaotičen. Večji problem pri najemu avtomobila vidim v tem, da nisva zasledila ravno veliko parkirnih prostorov, kjer bi lahko pustili avto.

Najboljši prevoz po Malti se mi zdi javni prevoz, saj je ta res dobro urejen. Avtobusnih postaj je res veliko, saj so le te na nekaj 100 metrov. Sistem javnega prevoza je tak, da večina vozi v glavno mesto v Valletto na glavno avtobusno postajo in od tam naprej na željene lokacije. Od letožnjega julija 2015 so za turiste spremenili režim kart, saj tedenska karta stane 21 eur (prej 6,5), ni več možno kupiti dnevnih kart, sedaj se lahko kupi karta za eno vožnjo, ki stane 2 eur, ali pa obcija katero sva tudi midva koristila, karta z dvanajstimi vožnjami, ki stane 15 eur. Karto sva uporabljala oba, samo dvakrat sva jo pritisnila na napravo. Zanimiva varjanta je tudi Hop on Off avtobus kateri delajo krožno pot po otoku po vseh znamenitostih. Na njega vstopiš kjer hočeš, iztopiš kjer hočeš, vstopiš ko pripelje naslednji.
Avtobusi z oznako x vozijo na letališče, tisti z dvomesto številko imajo postanek v Valletti, tisti kateri imajo pa številko 100 -200 pa povezujejo večje kraje, vendar ne gredo čez Valletto.
Iskanje pravega avtobusa je čisto preprosto. Na zgornji sliki vidimo kak vozi avtobus iz te postaje. Midva sva želela v Valletto in sva videla, da avtobus s številko 81 vozi tja. Na spodnji sliki vidimo tudi številko 81 in vozni red..
Cene
Ali je Malta draga ali ne, je in ni, odvisno kaj kupiš. Nekaj cen za primerjavo:
Coca cola 0,5L = 1,2 €
Cigareti = 4,7 - 6 €
McDonald (2x velik pomfri, coca cola velika, 3x burger, kečap) =  8-10 €
Pivo = trgovina 1-2 €  gostilna 2,5 - 4 €
20 min interneta v hotelu = 1€
Voda 0,5l = 0,5 -0,70 €
velika sončna krema = 14 €
Magnetki = 1,5 - 3€
Gel za tuširanje, vosek, deodorant =  3€
Malta se mi na splošno ni zdela pretirano draga, res pa je, da ker sva imela pol penzion nisva ravno veliko jedla zunaj. Zgoraj navedene cene so večinoma cene iz teh mini marketov, ki so v turističnih mestih, tako, da so še cene vseeno malce višje.

Glavne znamenitosti na Malti
Mdina (katedrala sv. Pavla, Triq Villegaignon, obzidje in vrata Mdine)
Rabat (cerkev in vrata sv. Pavla, katakombe)
Marsaxloxx ribiška vasica
Valletta
Comino (Blue Lagoon, Crystal Lagoon)
Gozo (pristanišče Mgarr Harbour, Ta Pinu Basilica, Azure Window, Citadel, Dweyra - gobja skala, notranje morje)
Dinglijski klifi
Busketski vrtovi (edini gozd, ki je še ostal na Malti)
Popeye village
Blue Lagoon
Marsaxlokk
Mdina
Najbolj primeren čas potovanja
Malta ima sup-tropsko podnjebje z vročimi poletji in milimi zimami. Glavna sezona traja julija in avgusta, ko je tudi največja gneča na plaži in turističnih znamenitstih, vseeno pa je primerna za kopanje med junijem in vse tja do konca oktobra. Odlična izbira je tudi pozimi, saj so temperature v tem času vedno nad 10 stopinj.

Hrana in pijača
Hrana na Malti je mešanica italijanske in angleške kulinarike. Povsod je polno restavracij, kjer ponujajo vse od morske hrane, pa vse do picerij, špagetarijm, Mcdonalda... Njihova nacionalna jed je fenkata, to je enolončnica iz zajčjega mesa.
Midva sicer v restavracije veliko nisva hodila, ker sva si preračunala, da je ceneje če v hotelu vzameva polpenzion.

Njihova tradicionalna brezalkoholna pijača je Kinnie, narejena iz lokalnih grenkih pomaranč in aromatičnih zelišč. Pijača je precej grenkega okusa, vendar meni niti ni bila všeč. Voda iz vodovoda je varna za piti, vendar sva bila vseeno opozorjena v hotelu, da je naj ne pijeva. Ker imajo na otoku premalo pitne vode, vodo razsoljujejo in lahko ima precej neprijeten okus.
Malteška brezalkoholna pijača Kinnie
Malteško pivo Cisk


Bivanje
Na Malti je polno hotelov, apartmajev in hostlov, ki ponujajo različno kategorizirane in cenovna bivanja. Za večjo skupino ljudi (4+) se splača najeti apartma, ki se ga ob pravočasni rezervaciji da dobiti tudi za 250 eur na teden. Midva sva se tokrat odločila za hotel s polpenzionom, ker bi samo za apartma odštela nekaj eurov manj. Apartma in hotel je najlažje rezervirati preko bookinga.
Na otoku se nahaja tudi kamp in sicer  Malta Campsite, sprejemajo pa tako šotore, avtodome kot prikolice.

Avtobusna postaja v Valletti













Nasveti za potovanje na Malto Nasveti za potovanje na Malto Reviewed by Unknown on 08:41:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.