Otok Pag in pohod na veternice

Otok Pag leži v srednjem Jadranu in je po velikosti peti največji otok na hrvaški obali. Pag je dolg in ozek otok. Večji del otoka je kamnit, manjše površine pa prekriva makija. Največje mesto je istoimensko mesto Pag. Mesto leži na jugovzhodni obali Paškega zaliva, kjer morje prehaja v plitev zaliv – slano jezero, katero se imenuje Paške soline. Na otok lahko pridemo po Paškem mostu, ali trajektno linijo iz Prizne.
 
Paški most
Na otoku si lahko še danes ogledamo stari način pridobivanja soli. Zelo znane so tudi paške čipke, ki jih negujejo in ohranjajo že nekaj stoletij. 
Paške soline
 Nacionalno kategorijo ima tudi paška nošnja. 
Paška noša
 Sam otok ima zelo bujno vegetacijo, saj na Pagu ne bomo našli veliko dreves. Našli bomo predvsem veliko aromatičnih rastlin, s katerimi se prehranjujejo ovce, katerih je mimogrede na Pagu veliko. S tem prehranjevanjem dajo značilen okus paškemu siru, ki je poznan daleč na okoli. 
Otok sem obiskala že velikokrat in vedno me očara. Ne morem pa mimo pohoda do znanih paških vetrnic, ki se nahajajo nad mestom Pag. To je pionirska vetrna elektrarna VE Ravna 1. 

Pohod na vetrnice smo pričeli na paškem pokopališči, kjer smo pustili avto. Pot nas je vodila po asfaltirani poti, ki se kasneje konča in spremeni v pot z drobnim kamenjem. Pot je primerna tudi za kolesarje z dobro kondicijo. Za pot do prve vetrnice ter z normalnim tempom smo porabili slabo uro časa. Na pohod smo odšli pozno popoldne, zato smo bili med drugim deležni super sončnega zahoda.  Na vrhu smo imeli čudovit razgled na mesto Pag, Paški zaliv, bližnje hribe, Paške soline in Velebit.  Pot smo ves čas nadaljevali po makedamski cesti, ki se po parih km hoje po grebenu spusti v dolino. Prišli smo do glavne ceste, kjer so nas počakali z avto, saj je do mesta bilo še slabe 3, 4 kilometre hoje. Vse skupaj smo prehodili nekje 8 kilometrov. 



Otok Pag in pohod na veternice Otok Pag in pohod na veternice Reviewed by Unknown on 01:13:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.