Tajska: Ayutthaya

Zjutraj sva se že zgodaj vstala ter spakirala stvari ter se se odpravila na železniško postajo. Nameravala sva iti z tuk tukom, vendar je za vožnjo želel kar 200 bht, kar je občutno preveč od realne cene. Vprašava za taxi, ko nama odvrne, da naju pelje po taksimetru. Za vožnjo sva odštela celih 60 bht. Na železniški postaji sva kupila karti do Ayutthaye, ko naju je varnostnik presedel, da so tukaj rezervirana mesta za menihe. Tudi prav. Potem je kar naenkrat začela igrati glasba, nato pa so se začeli vsi vstajati ter obstali na mestu. Turisti se spogledujemo med sabo, kaj to pomeni ter kaj naj naredimo. Nato se vsi počasi le vstanemo, šlo pa je za poklon kralju, ki ima tukaj na Tajski velik pomen.

Po prihodu v Ayutthayo sva se kar na železniški postaji zmenila, da za 10 bht pustiva nahrbtnika kar tam. Nasproti železniške postaje sva si sposodila kolesi. Kolesa so sigurno že dosegla oldtimersko starost. Sicer je vse škripalo, migalo, vendar je bilo za zdržati. Sposoja koles je najboljša rešitev, saj je mesto dovolj malo, da se ga da prekolesariti od ene do druge znamenitosti. Sigurno sva prekolesarila 30 km. Promet na Tajski poteka po levi strani, ter bi ga lahko opisala kot kaos ter samo vrivanje, če se hočeš kam premakniti.

Prva najina postojanka je Wat Chaiwatthanaram, ki je bil zgrajen leta 1630. Še pred štiridesetimi leti je bil skrit v džungli, sedaj pa je eden izmed najbolj fotografiranih in obiskanih objektov. Ogledala sva si tudi Wat Mahathat v katerem se nahaja najbolj skrivnosten del teh mest. Kamnita budova glava že od nekdaj buri domišlijo, kako se je znašla tam, obraščena med koreninami. Nekateri trdijo, da so hoteli budovo glavo ukrasti, vendar so jo tam pozabili nato pa so jo obrastle korenine.

Wat Chaiwatthanaram
Pot naju nato vodi do kampa slonov, kjer lahko tudi jahamo slone. V bližini se nahaja Grand Palace, kjer lahko vidimo Budo v sedečem položaju. Neposredno zraven palače se nahaja Wat Phra Si Samp.

Po ogledu sva vrnila kolesi, dvignila nahrbtnika ter odšla s spalnim vlakom na sever.

Ayutthaya je vredna ogleda, vendar ni potrebno, da si ogledamo vse znamenitosti, saj so si te po večini zelo podobne. Je pa Ayutthaya dosti cenejša kot BKK, kar se najbolj pozna pri ceni hrane in pijače.

vlak BKK - Ayutthaya 490 bht
taxi Khao San - železnica 60 bht
Renta bike 80 bht
kosilo 120 bht
vstopnina 50 bht/osebo

Wat Mahathat - budova glava preraščena z koreninami

Wat Mahatha
Tuk tuki so v Ayutthayi malce drugačni


Tajska: Ayutthaya Tajska: Ayutthaya Reviewed by Unknown on 03:42:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.