Potovalna lekarna

Prihaja čas počitnic, potovanj, izletov... Da nas ne presenetijo kakšne zdravstvene nevšečnosti, sem napisala seznam najine obvezne potovalne lekarne, ki je večinoma nespremenjena, ne glede na destinacijo kamor se odpravljava. 

Da je najin dopust kar se le da brezskrben v najino popotniško lekarno spravim naslednje stvari:

Protibolečinske tablete 
Ponavadi vzamem kar Nalgesin ali močnejši Caffettin, katera se oba dobita v lekarni brez recepta in tudi Naklofen, v primeru če bi bile prisotne slučajno hujše bolečine

Zdravilo za zbijanje telesne temperature
Na vsako potovanje vzamem lekadol +c, kateri sploh pride prav pri potovanju po Aziji, kjer so nori pri uporabi klime na vlakih, avtih, trgovinah... skratka povsod. Ni bilo potovanja, da nebi potrebovala  zdravila proti prehladu.

Zdravilo za alergijo
Do sedaj Claritina, ki se uporablja za odpravljanje alergij s seboj nisem jemala, saj sem bila mnenja, da ga ne potrebujeva. No po potovanju po Šri Lanki bo ta nedvomno v najini potovalni lekarni, saj je Klemen dobil hudo alergijo, na še vedno neznano snov. 

Zdravilo proti driski 
Pri potovanjih v daljne kraje se hitro lahko zgodi, da pri uživanju drugačne hrane dobimo nepotrebne prebavne težave, ki nam znajo pokvariti kakšen dan na našem dopustu. Zato s seboj vzamem Linex, ki uravnava črevesno floro in medicinsko oglje. Oboje sva na zadnjem potovanju nujno potrebovala in po nekaj urah po zaužitju obeh zdravil, se nama je stanje k sreči bistveno popravilo.

Repelent proti komarjem
Če se odpraviva na dopust po Evropi vzameva navaden Autanov repelent za komarjem, če pa se odpraviva v Azijo kupiva Autan Tropical, ki se ga dobi v vsaki drogeriji.  Čeprav sva na potovanju po Tajski sprej kupila kar tam in je bil kar učinkovit, tega ne morem reči za repelent kupljen na Šri Lanki, saj na komarje niso imeli nobenega učinka. Pri nakupu repelenta je potrebno gledati, da vsebuje vsaj 30% deeta.

Sončno kremo
Čeprav se da sončno kremo kupiti skoraj povsod, je lahko na sami destinaciji cena vsaj enkrat višja, zato jo vedno kupiva pri nas. Za potovanje v Azijo vzameva vedno faktor 30, saj je po najinih izkušnjah vse pod faktorjem 30 premalo (sploh če potuješ v zimskih mesecih, ko nimamo nič podlage).

Hladilno kremo
Brez Aloe Vere ne grem nikamor.  Uporabna je tako pri opeklinah od sonca, kot pri pikih komarjev in ostalih žuželk.

Obliži, elastični povoj, gaza
Kupila sem paket z različnimi velikostmi obliži, ki jih imam vedno s seboj. Tudi elastični povoj se je izkazal za uporabnega, sploh če imamo kakšne poškodbe.

Kamilični čaj
Mogoče se sliši smešno, ampak dejansko vzamem kakšno vrečko s seboj, sploh če želim po kakšni slabosti malo umiriti želodec. Sem ga že uporabila in moram reči, da je bilo problema kmalu konec. 

Razkužilo za roke in vlažilni robčki
Vedno nimam pri roki vode, zato so vlažilni robčki v takšnih primerih zelo priročna zadeva. Tudi razkužilo za roke, katerega vzamem v manjši flaški, da ga lahko vzamem s seboj kamorkoli se odpraviva.

B-panten
Hitro se zgodi, da se kje popraskamo, urežemo... Zato s seboj vedno vzamem tudi B-panten, ki hitro celi nastalo rano.

Pršilo za nos in tablete za boleče grlo
Zraven prehlada nas še lahko boli grlo in imamo zamašen nos, zato tudi ni odveč vzeti zdravila za odpravljanja omenjenih nevšečnosti. Midva s seboj vzameva Nisita ali kakšno drugo razpršilo za nos.
Del popotniške lekarne
... še nekaj malenkosti
Vse zgoraj našteto hraniva v malo večji kozmetični torbici, s seboj pa imava eno res miniaturno, ki jo lahko pospraviva v žep, v njej pa imava protibolečinsko tableto, obliž, oglje, linex, če bi morebiti med pohajkovanjem kaj od naštetega nujno potrebovala.  

Pri potovanju v tujini nas načeloma ne rabi pretirano skrbeti, saj imajo povsod po svetu lekarne in zdravnike. Je pa spet odvisno od destinacije kamor potujemo kako je z lekarnami in ambulantami. Na primer na Tajski je na vsakem koraku dobro založena lekarna, kjer se dobi res kar hočemo, napram na Šri Lanki sva komaj v malo večjem obmorskem mestu našla lekarno. 

Pri odhodu v tujino vedno skleneva tudi zavarovanje za tujino. Vedno skleneva letno zavarovanje pri Mariborski zavarovalnici, saj imajo po najinem mnenju tam cenovno najbolj ugodne ponudbe. Vzameva zavarovanje za tujino - najvišji možni C paket, ki naju letno po osebi pride malo manj kot 40 eurov. Za tedenski paket sva odštela okoli 20 eurov. 

Veliko ljudi se pri potovanju v daljne destinacije, kjer imajo drugačno kulturo, način življenja in nižje standarde ter slabši Haccp standard kot pri nas sprašuje se cepiti ali ne. Za Azijske države je priporočljivo cepljenje proti Hepatitisu A in B ter Tetanusu. Tudi jemanje antimalarikov je priporočljivo na določenih območjih. Midva se sicer nisva cepila proti ničemer od naštetega, niti nisva jemala antimalarikov, ker ne zahajava v takšna odročna območja, kjer naj bi bila prisotna malarija. Poudarjam pa, da je cepljenje odvisno od vsakega posameznika.





















Potovalna lekarna Potovalna lekarna Reviewed by Unknown on 05:07:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.