Šri Lanka: Pedeset odtenkov zelene v Elli

Zjutraj se odpraviva na raziskovanje okolice, ki ponuja izredno čudovite kotičke za raziskovanje. Ena izmed njih je Little Adam Peak in Rawana falls, ki so bojda najlepši slapovi na Šri Lanki. Midva se odločiva za raziskovanje čajnih plantaž. 
V tem osrednjem in precej hribovitem delu Šri Lanke so vsi pogoji za dobro uspevanje čaja, to je toplo podnebje, prava nadmorska višina in strma pobočja. Čaj nabirajo obiralke čaja, ki so po večini Tamilke, reče se jim pa Tea Plucters. Obiralke so najmanj cenjene delavke, saj za opravljeno delo dobijo najnižje plačilo na Šri Lanki. Na dan morajo nabrati 20 kg čaja, vso delo poteka ročno, za vso delo na mokrem in med pijavkami zaslužijo zgolj 3 eure na dan. Ob nedeljah imajo prost dan, tako da nabiralke pri njihovem delu ni možno videti.
Proces izdelovanja je precej preprost. Na Šri Lanki rasteta dve vrsti čaja, iz ene in iste rastline pridelajo tako črni kot tudi zeleni čaj, razlika je zgolj v sami obdelavi. Pri obeh čajih se uporabljajo vršički, katere potem različno pridelajo. Pri zelenem čaju liste takoj posušijo, zato je tudi bolj zdrav, saj vsebuje več oksidantov. Pri črnem čaju še sam postopek pridelave malce dodelajo, tako da liste poškropijo z vodo, da ti oksidirajo in s tem potem dobijo pravo barvo in aromo, vendar pa s tem načinom priprave izgubijo antioksidante. Pridela se pet vrst črnega čaja in samo ena vrsta zelenega. Poznamo pa tudi beli čaj, ki se pa pridela iz druge rastline, za predelavo pa se potrebujejo tudi samo vršički.
Šri Lanka je takoj za Indijo druga največja izvoznica čaja. 5% celotne tukajšnje populacije dela v lajni industriji. Ena izmed najbolj poznanih blagovnih znamk čaja je Ceylon, ki namreč spada med prestižnejše blagovne znamke čaja v svetu, med drugim pa dosega tudi visoko ceno, poznavalci celo trdijo, da je ta blagovna znamka čaja najbolj prestižna na svetu.
Med ogledom čajnih plantaž imava srečo saj vidiva obiralke pri njihovem delu. Medtem ko se s fotoapratom v roki smukam med čajnimi plantažami, izza ovinka pride nabiralka čaja, ki se takoj postavi in začne obirati vršičke, seveda za fotografijo. Nakoncu ji dava nekaj napitnine in vesela se nama zahvali. 
 
Čas naju malo preganja, zato se počasi vrneva nazaj, dvigneva nahrbtnika in se na bližnjem dvorišču usidrava do prihoda avtobusa. Med čakanjem mi starejši možakar razloži, da morava iti na nek drug avtobus, ki pride šele čez eno uro in pol. Kmalu pripelje avtobus in to tisti, ki sva ga imela v planu, da prestopi v Wellawaya. Tukaj ujameva express bus do Matare, kar pomeni, da se avtobus ne ustavlja na vsaki postaji. Divja in hitra vožnja, med nabijanjem njihove tradicionalne glasbe mine bliskovito in sva po treh urah vožnje že na najini naslednji točki - Tangallih. 

Tangalle sva izbrala, ker še niso tako popularne med popotniki, ponašajo se pa z noro lepo plažo in solidnimi cenami. Hitro se podava na lov za sobo, ki sva jo poglededala na bookingu, vendar je že zasedena. Povprašava pri sosedih, ki imajo prosto sobo, ki je čista, precej velika, le streljaj stran od plaže in blizu centra mesta, o smešno nizki ceni, pa rajši nebi izgubljala besed. Spala sva v guesthousu Sunshadov, katerega res priporočava, saj sva tukaj za ceno 1500 rup (10€) dobila vse kar sva potrebovala.

Nočitev Green view 3000 rup
Bus: Ella - Wellawaya 120 rup
Bus: Wellawaya - Tangalle 300 rup












Šri Lanka: Pedeset odtenkov zelene v Elli Šri Lanka: Pedeset odtenkov zelene v Elli Reviewed by Unknown on 14:18:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.