Šri Lanka: Najlepša železniška panoramska pot med Nuwara Eliyo in Ello

Zjutraj narediva plan kaj si bova v Nuwara Eliyi pogledala, saj ta ponuja veliko možnosti za ogled. Nuwara Eliya je osrčje Šri Lanke, kjer naj bi uspeval najboljši čaj na svetu, katerega so zasadili angleži, katerega potem ustrezno predelajo in naprej pod blagovno znamko Ceylon  izvažajo po celem svetu. Nuwara Eliya leži na 2000 metrih nadmorske višine, zato je tukajšnja klima zelo prijetna. Klima je prijala predvsem angležem, ki so tukaj v preteklosti imeli svoje rezidence, kar je opazno tudi na vsakem koraku, zaradi slednjega pa je Nuwara poznana kot mala Anglija, saj je veliko hiš grajeno v angleškem slogu. 
Nuwara Eliya ponuja vse od ogleda čajnih plantaž, ogleda tovarne čaja, trekingov, slapov (Ramboda in Devon falls) in znani botanični vrt Victoria Gardens, katerega tudi obiščeva. Botanični vrt kljub temu, da si je prislužil naziv kot ena izmed top znamenitosti vredna ogleda, ni nič posebnega, saj je to navaden park z nekaj vrtnicami in drevesi, katerega v celoti prehodiva v petnajstih minutah.
Po ogledu botaničnega vrta greva po nahrbtnika in se z avtobusom odpraviva do železniške postaje Nanu Oya, kjer naju ves čas spremljajo čudovite čajne plantaže. Na železniški postaji v Nanu Oyi kupiva karti za 3. razred in polna pričakovanj počakava na vlak, ki bojda pelje po eni izmed najlepših železniških tras na svetu. 
Zakaj je ravno ta trasa tako posebna? Trasa je posebna že zaradi samega vlaka in odprtih vrat med vožnjo, najbolj pa zaradi tega saj nam ponuja čudovit razgled na hribe in plantaže čajevca, ki se bohotijo v 50 odtenkov zelene. Vsa okna in vrata so ves čas odprta, vožnja pa tako počasna, saj se vlak premika zgolj s 15 km/h. 

Pravijo, da si je potrebno sedeže rezervirati vnaprej ker so ti že v večini polni, vendar se midva kljub nasvetu ne odločiva za to opcijo. Prostor si najdeva kar pri odprtih vratih, kjer nama med opazovanjem čajnih plantaž noge prosto bingljajo. Za dober razgled se je potrebno usesti na desno stran vlaka. Med vožnjo zelo uživava in opazujeva ljudi, malce nejevoljna naju naredijo kitajci, katerih je na vlaku polno s tem pa tudi ogromno njihovih selfie stickov, prerivanje s fotoaparati sem in tja po vagonu v lovu za ''kvazi'' dobro fotko. 


Na prazno mesto poleg mene hitro namesto Klemna prisede kitajka s katero ga nekaj časa hengava na vratih in se igrava igrico ponavljanja. Se vsedem jaz, se vsede ona, se vstanem jaz, se vstane ona, skrčim kolene, jih skrči ona, se vsedem po turško, se na podoben položaj namontira tudi ona... Resno ?? Ko že resno razmišljam kako se jo znebiti, se zaradi čudovite pokrajine prehitro vstanem in jo nenamerno po betici ruknem z objektivom. Sorry. A ona mene gleda ko teliček. Hitro ugotovi, da nisem ravno družaben tip človeka, zato se končno le presede in s Klemnom uživava med vratami vlaka. Kmalu se opogumiva in za every thing for a good picture začneva, no bolj jaz zganjati raznorazne vragolije. Kmalu visim z vlaka, se z eno roko držim za vrata, v drugi roki pa držim fotoaprat in vise iz vlaka slikam pokrajino. Se je splačalo, saj nama je uspelo narediti nekaj odpičenih fotk. 

Ko prispemo v Ello, se podava na lov za prenočiščem. Hitro ugotoviva, da drži, da je Ella draga. Prenočišče najdeva v green view, kjer dobiva presenetljivo čisto in lepo sobo, tako da je za Ello priporočljivo vnaprej rezervirati sobo.

Nočitev Mountain Brezze 2200 rup
Kosilo 450 rup
Victoria Gardens 600 rup
Vlak: Nanu Oya - Ella 120 rup
Večerja 1200 rup






Karti za vlak

 




Šri Lanka: Najlepša železniška panoramska pot med Nuwara Eliyo in Ello Šri Lanka: Najlepša železniška panoramska pot med Nuwara Eliyo in Ello Reviewed by Unknown on 05:51:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.