Sarajevo - znamenitosti

V Sarajevu sem bila dvakrat, prvič smo si mesto ogledali na hitro, drugič sva imela s Klemnom plan tedensko smučanje na Jahorini, ampak nama je vreme malce zagodlo, tako da s smučanjem nisti teden ni bilo nič, sva pa zato dodobra spoznala Sarajevo in tamkajšnje znamenitosti.

Ob omembi Sarajeva je prva asociacija Barščarščija in Željo 2. Sarajevo je za večino znan po obleganjih, OI leta 84 ter Vučkotu, ne vedo pa, da je to mesto polno kulture, bogate zgodovine, čevapčičev, burekov, odličnih sladic, tramvajev in trolejbusov.

BARŠČARŠČIJA
Baščarščija je najlepši del Sarajeva. Gre za čarščijo, ki je glavni del mesta, kjer se nahaja džamija, česma (vodnjak) in trgovinice. Baščarščija pomen glavna tržnica, nastala je sredi 15. stoletja in je obsegala zgolj trg okrog današnje fontane Sebilj, danes pa pod Barščarščijo spada ves trgovski prostor v starem delu Sarajeva. Zgrajena je po arabskem vzoru - na levi in na desni strani lahko vidimo bogato založene trgovinice, prečno na glavno ulico pa lahko vidimo več kratkih in precej oskih ulicah, kjer lahko nakupimo njihove izdelke iz bakra.

 
Sebilj - vodnjak
 


VRELO BOSNE
Za zaključek dneva sva si ogledala izvir Bosne (vrelo Bosne). Izvir se nahaja 12 km jugozahodno od Sarajeva in velja za eno izmed najlepših znamenitosti v državi. Izvir reke Bosne se nahaja na obrobju Sarajeva, pod planino Igman, v bližini Ilidža.  Vrelo Bosne, kot mu pravijo domačini, je čudovit za turiste, saj izvira iz več močnih kraških izvirov na nadmorski višini 492, pod pobočjem Igmana, ter je priljubljena izletniška točka Sarajevčanov.

SLAP SKAKAVAC
Slap Skakavac je s svojimi 98 metri najvišji, predvsem pa najlepši slap v Bosni. Skakavac se nahaja dobrih 12 km v naselju Nahorjevo oz. severno od Sarajeva. Označbe do Skakavca so dobro označene, čeprav me je pot občasno spominjala bolj na off-road kot cesto. Najbolje se je peljati do konca, kjer je rampa, ker je nekje po oceni 1,7 km do slapa v eno smer.

AWAZ TOWER
AVAZ Tower, ki je s svojimi 176 metri najvišja stavba v Bosni. Gradnja se je pričela leta 2006, končala 2008. Na 150 m višine se nahaja kavarna, nadstropje višje si lahko za 1 KM ogledamo Sarajevo.

OLIMPIJSKA DVORANA ZETRA
Dvorana je bila zgrajena leta 1983 za olimpijske igre in je bila namenjena za tekme hokeja. V dvorano nisva vstopila, kot simbol so na bližnjem dimniku olimpijski krogi.

VOJNI TUNEL
V predmestju Sarajeva stoji eden izmed srhlivejših objektov, ki spominja na čas pred kratkim končano vojno. Zaradi preteklih dogodkov, ki so se tukaj dogajali, nisva imela ravno pretirane želje, da bi si tunel pogledala. Podzemni tundel je bil več kot tri leta Sarajevčanom edini stik s svetom. Z dolžino 720 metrov je tunel povezoval Dobrinjo in Butimir, izhod pa je imel na sarajevskem letališču, ki naj bi bila takrat nevtralna točka. Tunel so prostovoljci kopali kar šest mesecev. Širok je bil slab meter in pol, skozdenj pa so tovorili vso humanitanro pomoč. Danes je 20 metrov tunela preurejenega v muzej, ki ga ureja družina Kolar.
















Sarajevo - znamenitosti Sarajevo - znamenitosti Reviewed by Unknown on 10:47:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.