Poreč in prvo pasje potepanje

Za letošnji prvi maj je bilo kar nekaj idej kam bi šla. Idej ogromno, finance zaenkrat še dopuščajo potepanja naokoli, vendar, če odidema v kakšno izmed evropskih prestolnic z letalom, bi najin finančni proračun bil malce ogrožen, glede na to, da imava v načrtu bolj konkretna potovanja. Tako je padla odločitev, da bova prvomajske praznike preživela kar v Istri in sicer v Poreču.

Eden izmed bistvenih razlogov, da se odpravima na obalo je, da sem za opravljeno diplomo od Klemna dobila višavskega terierja Luc-a, ki je bil takrat star tri mesece. Luc se je hitro navadil na vožnjo v boxu, na vožnjo v avtu ter samo socializacijo med ljudmi in drugimi živali. Tako nisva niti razmišljala, da bi ga pustila doma. Pred dopustom sva dobila razne očitke, da je premali za dopust, da mu bo vroče, da ne bova imela nič od dopusta itd. Težko bi si predstavljala boljši dopust.

Luc je bil ves čas priden, radoveden, zanimiv za okolico, poslušen, ter je pridno sodeloval na sprehodih. Tako smo v treh dneh prehodili cel Poreč, Rovinj in Piran. Si skoraj upam trdit, da je bil Luc glavna atrakcija tisti dan v Rovinju, saj je z rdečo rutico, pasjo nagajivostjo in prikupnostjo, lajanjem na golobe in mojimi poskusi slikanja med tem ko da tačko, marsi komu ukradel pogled.

V petek smo se odpravili proti Poreču in po treh urah vožne parkirali pred apartmajev v naselju Mali Maj. Razpakirala sva stvari, nato je sledil sprehod ob obali. Luc-u se je zdelo vse zanimivo, od drugih psov, naplavljenih vej in alg, peska na plaži, drugih kužkov, morja, do tega zakaj morje enkrat izgine, kar naenkrat ima pa mokre tačke. Za otvoritev sezone sva se oba z Lucom imela na koncu mokre tačke. Klemen je pa dogajanje ves čas smeje opazoval.

Naslednji dan smo obiskali Rovinj. Počakali smo v Limskem kanalu, ki je bil poln turistov.  Kar hitro smo se odpeljali dalje, do meni zelo všečnega Rovinja. Rovinjsko staro mesto se nahaja na polotoku in priča o zgodovini Rovinja. Rovinj je moje najljubše mesto v istri, saj s svojo preteklostjo in sedanjostjo, cerkvico na hribu, okoliškimi otoki in mestno promenado izžareva poseben čar. Stari mestni del priča o starih davnih časih in marljivih rok domačih mojstrov. Ozek prostor je  pogojeval na gosto grajene ozke hiše, ozke ulice in majhne  trge. Rovinj ima dva mestna jedra in značilno grajene dimnike. Zato je bil leta 1963 stari mestni del razglašen za kulturni spomenik.

Nebi bilo izleta na slovensko obalo brez obiska Pirana. Avto smo pustili v Fiesi in se po obmorski poti sprehodili do Pirana. Piran, ki me precej spominja na Rovinj, je čudovito pisano obmorsko mestece, strnjeno na polotok z čudovitim Tartinijevim trgom. V Piranu se lahko vedno zgubiš v neštetih ozkih ulicah, občudujemo beneško kulturo in vedno najdemo kak košček, ki smo ga pri prejšnjem obisku spregledali. Piran je precej poznan po svojem Tartinijevem trgu, katere ime je posvečeno znanemu piranskemu pianistu Tartiniju. Poleti je na trgu zbirališče domačinov, turistov, predvsem pa mladine, ki se bodisi podi za žogo, si privošči sladoled ali samo sproščujoč klepet. Nad mestom stoji cerkev SV. Jurija, ki je zaščitnik mesta.


Poreč in prvo pasje potepanje Poreč in prvo pasje potepanje Reviewed by Unknown on 12:09:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.