Šri Lanka: Iz Kandya do izhodišča za Adam's Peak

Zjutraj vstaneva in spraviva stvari na kup, ker danes narediva premik proti Adam's Peaku. Do železnice se odpraviva kar peš, kupiva karti za drugi razred in na peronu z ostalo množico ljudi počakava na prihod vlaka. Vlak ima nekaj malega zamude in ko ta končno le pripelje, se prične borba za proste sedeže. Sedežev pa itak ni, saj so bili ti že zdavnaj razprodani. Sedeže si najdeva kar sredi prehoda na najinih nahrbtnikih. Ko se vlak končno premakne in ko se midva približno kolikor toliko le namestiva, hitro ugotoviva, da brez gužvanja ne bo šlo. Prodajalcev na vlaku je kar nekaj in vsi se derejo po svoje. Bliža se nama stric, ki vzklika ore ore ore, ore ore ore... in se tako s košaro dobrot pomika po vlaku. Prodajajo vse možno od vode, posušenega čilija, ki ga domačini jejo kot mi smokije, samose, mandarine, polnjene rakce, vse skupaj pa zapakirajo kar v papir na katerem je verjetno napisana domača naloga njihovih otrok.
 Po nekaj časa vožnje me nekdo potreplja po ramenih in ko se obrnem, vidim, da mi želi starejša gospa odstopiti svoj sedež, ker iztopi na naslednji postaji. Zelo lepa gesta, kar ne moreva se navaditi kako so domačini prijazni in nasmejani do nas turistov in kako bi ti na vsakem koraku pomagali ali te kam usmerili. 
V Hattonu izstopiva in poiščeva avtobus s katerim bova šla do Maskeliye oz. Nalannthanye, kjer je izhodišče za vzpon na Adam Peak. To vožnjo si bova definitivno zapomnila, saj je bila ena izmed najzanimivejšimi. Nič novega, zato je tudi na tem avtobusov bilo veliko popotnikov, ki smo bili vsi namenjeni na isto točko in nič nenavadnega, da smo bili vsi na enem avtobusu poleg ostalih domačinov. Nekako se nama uspe zgužvati na že polni avtobus, tako, da kar ostaneva nekje spredaj. Kmalu ugotoviva, da sva tokrat naletela na res norega voznika, za povrhu še na najbolj nori in ovinkasti cesti kar sva se kdajkoli peljala. Izkaže se, da pa na tej poti le ne bova stala, Klemen dobi prostor na prvih sedežih poleg dveh menihov, mene pa šofer avtobusa posadi vštric njega, tako da skoraj delam družbo prestavni ročici. Prednji sedeži na avtobusu so rezervirani za menihe. Če ti naknadno vstopijo in sedimo na teh sedežih jim moramo mesto odstopiti. 

Po precej nori vožnji prispeva v Nalanthanyo, ter se podava na lov za sobo. Takoj naju ustavi voznik tuk tuka, da naju 100 m nižje odpelje do sobe, ker se nama cena 2000 rup (13€) zdi ugodna pristaneva. Soba je ok in ko lastniku rečeva, da sobo vzameva, ta reče da je ta 3000 rup. Ponudbo zavrneva že zaradi principa glede cene in ker niti ni vredna tega denarja. Malo še povprašava naokoli in za isto ceno dobiva mnogo lepšo, večjo in čistejšo sobo s toplo vodo v hotelu Adam Peak Inn.
Najin Hotel
Zvečer se sprehodiva po vasi in se odpraviva nekaj pojesti v eno izmed redkih restavracij tukaj. V Maskeliyi je ogromno štantov, ki ponujajo res ''svega i svašta'', vse od toplih oblačil, kap, nakita in vse do nekih resnično čudnih živo pisanih plišekov vseh velikosti in oblik. 

Kmalu se odpraviva spat, saj naju čez par urc čaka vzpon na versko središče Šri Lanke - Adam's Peak. Upava, samo da se vremenska napoved ne uresniči in da ponoči ne bo dežja, saj potem najin pohod odpade.

Nočitev 2750 rup
Vlak Kandy - Hatton 220 rup
Mandarine 3kom 120 rup
Večerja 570 rup
Bus Hatton - Nalanthanya 140 rup
Napolitanke 100 rup
Najin cilj
Nalanthanya in osvetljena pot na Adam Peak
železniška postaja v Kandyu














Šri Lanka: Iz Kandya do izhodišča za Adam's Peak Šri Lanka: Iz Kandya do izhodišča za Adam's Peak Reviewed by Unknown on 11:58:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.